93 263 96 10 museu@gava.cat

Escrit per Jordi Vidal.

Woody Guthrie és el músic folk nord-americà més important de la primera meitat del segle XX. Cantautor prolífic, escriptor, figura radiofònica nacional, tenia un estil de vida itinerant que feia que no pogués mantenir cap projecte durant molt temps, amb constants viatges a través del país, fent autoestop o pujant a trens amb un estil de vida propi de rodamons.

Woodrow Wilson Guthrie va néixer el 14 de juliol de 1912 a Okemah, Oklahoma. Va aprendre les primeres cançons folk de la veu de la seva mare. Amb quinze anys va fer el primer viatge en autoestop per diferents estats, treballant en feines temporals. En tornar a Okemah, va aprendre a pintar cartells i va començar a prendre lliçons de guitarra amb un tiet.

Les seves primeres cançons daten de 1932. El 14 d’abril de 1935, inspirant-se en la gran tempesta de pols que va tenir lloc a Pampa, va escriure So Long, It’s Been Good to Know Yuh, també coneguda com a Dusty Old Dust.

Es va fer popular pel seu programa de ràdio, dirigit a persones que, com ell, havien hagut de deixar la casa pel Dust Bowl. A part del vessant més polític i reivindicatiu de les seves composicions: Dust Bowl Ballads, Pretty Boy Floyd o Vigilante Man; les seves cançons per a nens, recollides a Songs to Grow on, van tenir molt d’èxit sent dels seus discos més venuts.

El 23 de febrer de 1940 va compondre This Land Is Your Land, considerada l’himne popular dels Estats Units.

La seva veu no és maca, és seca, nasal. Però és la veu de la gent per a la qual cantava. De fet, ell era part d’aquella gent. Woody Guthrie va carregar les pertinences d’una vida en un cotxe atrotinat per deixar enrere una llar devastada per les tempestes de pols i els deutes i anar a buscar noves oportunitats. Va compartir camps de refugiats, va saltar als trens que travessaven el país, va ser perseguit pels vigilants del tren, va escalfar-se al costat d’una foguera…

Woody Guthrie patia la malaltia de Huntington, un procés neurodegeneratiu hereditari del qual va començar a notar els primers símptomes a finals dels anys 40. A principis dels 50 era incapaç d’interpretar cap cançó.

Curiosament, a partir del seu ingrés definitiu a l’hospital, l’any 1954, les seves cançons van ser adaptades per grups com els Weavers o The Kingston Trio que les van popularitzar a nivell nacional. Això va fer que es reeditessin les seves gravacions i va ser un dels factors desencadenants del renaixement de la música folk als Estats Units a principis dels anys 60. Va morir el 3 d’octubre de 1967 als 55 anys.

La figura de Woody Guthrie és reconeguda no tan sols per mèrits propis, sinó també per la influència que va exercir en les noves generacions de cantautors: Ramblin’ Jack Elliot, Judy Collins, Tom Paxton, Country Joe McDonald i Bob Dylan.

La seva obra és reivindicada, encara avui, per artistes com Bruce Springsteen, Billy Bragg o Wilco.