93 263 96 10 museu@gava.cat

En plena Gran Depressió, l’any 1935, els Estats Units van fundar la Farm Security Administration (FSA) amb l’objectiu de combatre la pobresa de les zones rurals del país. Aquesta administració va focalitzar els seus esforços en millorar la vida dels arrendataris i grangers més tocats per la crisi a través de programes de reassentaments. Paral·lelament, l’FSA va iniciar un programa de documentació contractant a un equip de fotògrafs i escriptors amb l’objectiu de plasmar la vida de la població rural.

El llibre de Taschen New Deal Photography, USA 1935-1943. Farm Security Administration, sota l’edició de Peter Walther, posa de manifest l’enorme importància d’aquest programa de l’FSA, extrapolant el seu vigor i compromís en una gran diversitat de temes, situacions i preferències estilístiques. Els testimonis i les impressions personals dels fotògrafs, dividits en quatre apartats regionals, van conformant poc a poc un retrat precís de tot una nació i un temps. Les fotografies, en color i blanc i negre, mostren convictes, treballadors dels camps de cotó, nens jugant al carrer i refugiats del Dust Bowl desplaçant-se. Entre ells hi trobem les víctimes dels elements de la naturalesa en diferents etapes de la vida, al costat d’altres que pateixen les anades i tornades del mercat econòmic mundial.

L’element comú a totes les imatges és el compromís amb la individualitat i la dignitat de cada una d’aquestes persones, totes elles testimonis d’aquest període concret i dels cicles naturals de la vida en els que l’ésser humà juga, creix, s’alimenta, envelleix, emmalalteix i mora. Els objectius d’artistes tan preceptius com  Dorothea Lange, Jack Delano, Russell Lee, Marion Post Wolcott, Walker Evans, Gordon Parks o Ben Shahn capten a subjectes profundament arrelats a la misèria del moment històric, atrapats en la duresa del seu destí i que s’encaren a l’espectador amb una presència única i molts cops inoblidable.

 

El trobareu disponible a la botiga del Museu de la Vida Rural
New Deal Photography USA 1935-1943. Farm Security Administration
Ed. Taschen 605 pàgines. PVP 15,00 €